Pressmeddelande

Ny förening grundad för att skapa ett bättre vardagsliv för långtidssjuka barn med familjer

Project LIV är en nygrundad förening som vill skapa ett bättre vardagsliv för långtidssjuka små patienter, deras syskon, föräldrar och personalen på de vårdande sjukhusen. Vi vill återse ett förvunnet leende!

– Det behövs någon som konkret jobbar för bättre och trivsammare sjukhusmiljöer, någon som jobbar för de svenskspråkigas rättigheter att få hjälp på sitt eget modersmål på sjukhusen och någon som hjälper Blodtjänst i deras arbete att göra stamcellsregistret känt för att samla fler finländska donatorer, säger Nina Brännkärr-Friberg, ordförande och grundare av föreningen. Hon vill att sjuka barn skall få vara barn och tillsammans med sina familjer känna iver och glädje såväl hemma som i sjukhusmiljö. Hon vill visa att man med en relativt enkel insats kan rädda liv. Nina vill nu hjälpa människor som är i samma situation där hon har varit.

År 2010 blev Ninas son, Todde Friberg sjuk i leukemi. Hela familjens värld vändes upp och ner och åren fylldes av sjukhusvistelser på sjukhusen i Tammerfors, Helsingfors, Jakobstad och Karleby. Todde levde under långa perioder isolerad i ett rum på ett sjukhus och åkte in och ut mellan kliniska och trista sjukhus. Föräldrarna levde turvis tillsammans med Todde på sjukhusen och bodde i patientlägenheter. Syskonen fick komma på besök nu som då. Att i dessa sjukhusmiljöer hitta livsgnistan och glädjen genom pyssel och möten med glada människor och personer som stödde familjen var en utmaning. Todde är nu så pass frisk att han går i vanlig skola igen. Han fick nya stamceller från okänd donator den 30.3.2011 och efter diverse bakslag mår han fint idag.

– Jag vill skapa ett komplement till de stödjande föreningar som finns idag och därför har jag tillsammans med patientkuratorn Gunnar Norrlund och media- och kulturproducenten Johanna Stenback grundat Project LIV. Föreningen kommer att genom konkret verksamhet lobba för och skapa bättre service på svenska på sjukhusen i Finland, hjälpa föräldrarna och sjukhusen att skapa mer inspirerande och positiv sjukhusinredning, hjälpa att uppfylla de sjuka barnens drömmar, stöda familjerna med konkret hjälp och skapa ett nätverk med hjälpande händer.
- Vi märker redan nu att det finns ett stort behov för privatpersoner och företag att mötas upp runt en välgörenhet och hjälpa till både konkret och ekonomiskt.

Geir Rönning ger ut specialskriven låt för Project LIV

– När jag hörde om Project LIV ville jag direkt vara med och hjälpa med att starta upp föreningen på ett eller annat sätt. Jag ville hjälpa genom det som jag kan bäst, genom musiken, säger Geir Rönning. Låten ”Längtan” är skriven av Geir Rönning och Mikael Svarvar. Den bandades speciellt för Project LIV. Låten kommer att uruppföras live på föreningens gala i Jakobstad den 25.10. Musikvideon kan ses på www.projectliv.fi

Välgörenhetsevenemang under hösten

Föreningen kommer under hösten att ordna två välgörenhetsevenemang i Jakobstad som är föreningens hemort. Den 1.10 anordnas det ett juniordisco i samarbete med fotbollslaget JARO och den 25.10 anordnas en välgörenhetsgala i Jugendsalen i Jakobstad. Galan leds av Jontti Granbacka och där Dennis Rönngård har skapat en musikalisk show tillsammans med Geir Rönning, Tomas och Maria Höglund, Malin Kojola och Rönngårds band. Galan är också en middag tillredd av de bästa lokala råvarorna som Jakobstad har att bjuda på. Till förmån för föreningen ordnas också en auktion med konst och produkter donerade av konstnärerna Tanja Aumanen, Johanna Högväg och Sofie Björkgren-Näse samt fotbollslaget JARO. Kuverten till galan kostar 75€/styck och 140€/2 stycken och kan köpas av Nina Brännkärr-Friberg på adressen nina@projectliv.fi.

Före mera information kontakta:
Föreningens ordförande Nina Brännkärr-Friberg, 0405860104, nina@projectliv.fi
Föreningens viceordförande Johanna Stenback, 0405267536, johanna@jokowski.fi