HÖSTEN del 1: Networking & intressanta möten

Hösten innebar ju mycket att ge Project LIV ett ansikte; att visa vem vi är och vad vi kommer att jobba med konkret.

It is all about NETWORKING har jag hört x antal gånger…

En fördel man kan ha, ifall man startar upp något nytt, är ju att vara orädd. Jag brukar alltid tänka att det värsta man kan få till svar är ett NEJ, och ifall man får ett nej kan man alltid ha en följdfråga om man får veta varför; så har man ju i alla fall lärt sig något. Med den attityden närmade vi oss flera ”bollplank” och kommande samarbetspartners. Ett väldigt intressant möte var när jag och Johanna åkte ner till Hesa för att bolla idéer med Anne Berner. Gav en hel del i kappsäcken; när det gäller välgörenhet gäller det också att ha ett business tänk i bakhuvudet.

När vi pratar om samarbetspartners, gäller det ju förstås sponsorer (företag och övriga), men kanske främst mera strategiska samarbetspartners. För att komma framåt med vårt planerade arbete; att öka den svenskspråkiga servicen samt göra stamcellsregistret mera känt, bör vi ju etablera samarbete med de större aktörerna inom dessa områden. Vårt första år har vi fokus på barncancer, vilket gör att SYLVA (Syöpä lasten vanhempien yhdistys) är en av våra viktigare samarbetspartners. Vi har redan kommit en bra bit på vägen i vårt samarbete och kartläggning av material som ska översättas har inletts. Här har vi också närmat oss de fem universitetssjukhusen, både enskilt och tillsammans, så ser framemot att ha våra första material på svenska inom snar framtid. Efter en träff med bl.a. Christina Gestrin har vi även med FOLKTINGET som stöd i projektet. EPPULIT (Österbottens egen barncancerförening) har redan kommit med ett första utkast på tvåspråkig broschyr, vilket är helt toppen.

BLODTJÄNST (Kantasolurekisteri) inledde jag samarbete redan med när JARO blev involverade. Hos dem känner jag mig alltid så välkommen. Jag hade med mig Todde första gången. Vi hade planerat att stanna kanske en timme, jag tror vi var där över 3 h. Vi fick se hela blodproduktionen och träffa många trevliga personer. För dem var det också givande att träffa en patient som de koordinerat mycket blodprodukter åt, men också en patient som fått en andra chans tack vare dem. Stamcellsregistret koordinerar att lämpliga donatorer hittas från det internationella registret. Angående vårt fortsatta samarbete så har vi två större kampanjer i planeringen inför 2015.

blodtjänst

Här en bild på jag åt Todde när vi besökte dem i augusti.

Andra spännande möten vi deltagit i är NOBAB Finlands stora årliga möte (seminariet på dagen för barnens rättigheter), YTRY möte, ”40 år sedan första stamcellstransplantationen i Finland”-seminarium…för att nämna några. Sen har jag också fått äran att hålla lite föreläsningar för både skolelever och vårdpersonal, väldigt givande.

freddiseminarium

Min man höll föredrag i rollen som pappa till transplanterad barnpatient på seminariet som ordnades när det var 40 år sedan första transplantationen gjordes i Finland

Även i media har vi fått en hel del uppmärksamhet, vilket började med en kick-start i TV-nytt i slutet av september och samtidigt i flera radioprogram. Senare var vi med i ”Efter nio”-programmet när det diskuterades kommunikation med bl.a. Matti Vanhanen och Project LIV.efternio

hanna-nina-o-jag

Ovan i soffan med ”Efter Nio”-gänget; Mårten & Sonja och nedan i Radiohuset med Geir & Hanna

SÅ intressant att få röra sig på helt nya marker och träffa nya spännande människor. I vinter blir det även att bekanta sig lite med eventuella ”samarbetspartners” i väst. VILL också nämna att de allra mest givande mötena har varit med alla som vill bidra med hjälp på ett eller annat sätt!!

/ Nina