Min tid som praktikant på Project LIV

Hej!

Nu börjar min praktik tyvärr lida mot sitt slut hos Project LIV.  Dessa veckor har minst sagt varit lärorika, utmanande och roliga.

Redan från dag ett gav Nina mig ansvar och betydelsefulla uppgifter, vilket jag tycker var bra. Jag kom snabbt in i mina sysslor och förstod systemet hur vi arbetar och fungerar.

Den första veckan gick mest ut på att organisera upp allt. Eftersom Project LIV ännu inte har någon fast punkt (kontor) fick jag fixa ihop ett litet ”kontor” hemma. Som tur är jag en sådan som kan arbeta hemifrån och får saker gjort, annars skulle redan det ha varit en utmaning. Jag började redan första dagarna organisera drömdagar, ordna evenemang och skriva boktips. I början av min praktikperiod höll vi på med att fotografera en portfolio av t.ex. Nallesjukhuset i Karleby.

En dag i veckan har jag även befunnit mig i Terjärv med Lena, där har vi plockat ihop armband, servetter, lagat olika slags kort, packat produkter, sytt och dyl. Att pyssla och sådant är kanske inte min starkaste sida, men Lena har nog plockat fram de sidorna hos mig lite mer i alla fall. Fick även vara delaktig i att planera följande modell av mössor som kommer ut nu dessa veckor.

maxifun11WP_20150609_012

 Pyssel i Terjärv

Jag fick också åka med till TAYS (Tammerfors universitets sjukhus) över en tisdag med Nina och fyra elever + en lärare från Ådalens skola i Kronoby. Eleverna vid Ådalens skola hade sytt mössor åt barncancerpatienter och skulle överräcka dem, vilket uppskattades stort.  Vi fick gå på rundvandring medan Nina var på möte och sedan fick även jag delta i ett lite mindre möte.  Att få se barncanceravdelningen och patienterna vid TAYS var väldigt rörande och det öppnade verkligen ögonen.  Jag fick en helt större och kanske till och med annan syn på varför Project LIV verkligen behövs, varför det behövs någon som arbetar konkret med allt som många pratar om, varför långtidssjuka barn och deras familjer behöver ett lyft i vardagen. Jag kan nog konstatera att det var efter detta besök och allt Nina har berättat om hennes egna erfarenheter som jag verkligen började lägga hjärtat i mitt arbete.

tays1WP_20150526_001

Med Ådalen i Tammerfors. Th. koncentrerad Lotta på tåget 🙂

Eftersom mitt stora intresse är hästar, planerade jag även en DRÖMDAG i stallet för sådana barn som delar det intresset. Tyra, som är syster till långtidssjukt barn, fick fungera som provkanin och gav vitsordet godkänt, frågade häromdagen att LOTTA när får jag komma igen?!

11287132_10153073083242762_316046178_n11351404_10153073083247762_739117648_n

Drömdag i stallet

Jag har även fått delta i evenemang, t.ex. Föreningarnas dag i Jakobstad, Wasa Vertical Fitness och bakluckeloppis som K-Supermarket Jeppis höll. Jag håller som bäst på att ordna golftävling ”a Swing for Life Charity golf” som hålls nästa lördag (27.6).

11647160_10153115215242762_188792514_n Wasa Vertikal Fitness (Tina & Johanna)

InstagramCapture_d7b23b31-faee-4b4c-8150-cf4a8406ed59

En kall & blåsig ”Föreningarnas dag”

Som slutsats på detta inlägg kan jag konstatera att min praktik har varit väldigt varierande. I stora drag har varje dag bestått av kontorsarbete men även något praktiskt. I början var det nog lite tungt att arbeta med detta ibland. Att höra om ett barn som är livshotande sjuk kunde verkligen dra med mig i början.  Men att sedan få se glädjen i familjernas ögon under t.ex. deras drömdag är verkligen guld värt. Fastän min praktik lider mot sitt slut kommer jag nog inte vara helt utanför bilden av Project LIV, utan kommer arbeta med vad jag kan och hjälpa var det behövs vid sidan av mina studier i Åbo.

Tusen tack Nina, Lena och Johanna för den bästa tänkbara praktiken!

//Lotta

PS: Vi (Nina, Lena & Johanna)har varit supernöjda med Lotta; en mångsidig och ansvarstagande praktikant. Flitig som en myra och sedan har vi även njutit av en del kaffe och haft trevliga diskussioner. Ser framemot att samarbeta mera.  TACK!

LTP_080615_036

 Lotta fick även agera modell 🙂