Vårt sätt att hjälpa till / Ådalens skola i Kronoby

Kan man hjälpa ska man ska göra det. Det behöver ju inte vara något stort, även det minsta kan glädja någon så oerhört mycket. Om man inte är någon läkare kan man ju inte hjälpa på medicinskt håll. Då kan man göra precis som Project LIV gör, To Bring Back A Lost Smile.

Tisdagen den 26 maj åkte niorna från Ådalens skolas elevkårsstyrelse till barncanceravdelningen i Tammerfors. Det är 1 av de 5 barncanceravdelningar som finns i Finland.

 tays1Samlade utanför ett av Finlands fem universitetssjukhus, Tays

Hela skolan har varit med och sytt tygmössor, som vi senare överräckte till huvudsköterskan på avdelningen.

tays2

Avdelningssköterska Sirpa och rehabiliteringssköterskan Elsa berättade om avdelningen och visades oss runt.

Mössorna var inpackade en och en i storleksordning, och föräldrar har varit med och bidragit med många olika vackra tyger.  Eftersom cytostatika oftast gör att man tappar allt hår, kan det vara skönt att ha en färgglad, skön mössa att använda istället.

mössor

Lite exempel på de mössor vi gjort, i olika storlekar och färger

Vi är mycket tacksamma över att vi fick titta runt på avdelningen, och fick en bättre inblick i barnens vardag. Det var både givande och lärorikt, men samtidigt går det ju inte att sätta sig in i deras situation. Med oss hade vi elevkårsstyrelsens handledare Martina Broberg, Project LIVS grundare Nina Brännkärr-Friberg och deras praktikant Lotta Fredriksson. Detta kommer nog upprepas nästa år också, då till ett annat sjukhus. Tack för att vi fick komma och hälsa på.

//Petra Gripenberg, elev och elevkårsrepresentant vid Ådalens skola

PS. Och från Tays kom ett fint tackbrev, var det berättades att patienterna är glada och man sett hur de ivrigt provat ut sina favoriter. Det nämndes också att man bekantat sig med skolans, Kronoby kommuns hemsidor och att vi är ett humoristiskt folk & duktiga på hantverk i Österbotten :).  TACK till Er!! / Nina, Lotta & andra på Project LIV