Patrick Sjöholm, ny redaktör för LIVET!

Du vet väl om att den där sjukdomen är obotlig, säger sjuksköterskan med barsk ton. Jag står där i endast strumpor på fötterna medan hon nagelfar över mina utslag. Jag kan fortfarande känna den kalla blicken, de pillande fingrarna och det arroganta framträdandet. Jag var sju år då och bemötandet skulle följa mig ända in i vuxen ålder. En skadad självkänsla och periodvis hårt rannsakande av mig själv blev följderna av detta makabra sjukhusbesök, som jag så länge försökt tränga undan.

Jag är på sätt och vis ett långtidssjukt barn, även om jag har det som ibland kallas för de friskas sjukdom: psoriasis. Det är en hudsjukdom, obotlig, men utgör inget hinder för ett normalt liv. Jag vet att det finns långtidssjuka barn vars vardag är mer komplicerad än vad min någonsin var eller är. Inför det faktum att det finns barn och familjer som har en vardag i kris på grund av sjukdom så har jag svårt att acceptera den orättvisan, varför det ska vara på det viset. Jag själv har så många gånger frågat mig själv varför just jag fick den här hudsjukdomen och drunknat i hopplösheten. Men jag tycker om den här tanken: vi har alla samma förutsättningar och rätt att känna lycka och hopp oavsett vad som än händer oss. Vad vi uppfattar som lycka och hoppfullhet är både subjektivt och relativt, men det är känslor som vi alla kan känna. Det kan vara för en lång tid, eller bara för en kort stund. Och det är små nära ting som kan ge den fasta grunden att stå på när fotfästet vacklar.

Det heter att Project Livs podcast LIVET! ska ge hopp och vara ett stöd i vardagen, mitt i krisen. Det är stora ord, och också svåra att uppfylla. Men om den bara för en stund kan ge en annan människa lite positivitet, lite hopp, eftertanke och lite lycka – då har podcasten levt upp till sin potential. Podcasten ska vara hoppingivande, ge tips, råd och vara ett stöd, och jag hoppas innerligt att den kan vara en ögonöppnare eller en tankeställare också för dem som inte har erfarenhet av långtidssjuka barn. Alla människor har ett behov av att uttrycka sig, känna gemenskap och förståelse. Jag hoppas att podcasten LIVET! ska kunna vara en ledsagare när vardagen är motig och inget verkara går vägen.

/Patrick Sjöholm

Patrick Sjöholm