Drömkväll med KAJ och Måns Zelmerlöw

En fredag i början av februari 2016 får storebror Leopold veta att han nästa dag kommer att få spendera en drömdag tillsammans med en kompis och sina föräldrar tack vare Project Liv. Det bästa av allt är att han ska få göra det utan sin lillasyster som tar så mycket tid och uppmärksamhet med alla sina diagnoser.

l2

Inbjudan som överräcktes under skolans Runebergsfest

Med mat i magen

Lördagskvällen börjar med mat på O’learys i Jakobstad. Vår familj äter sällan ute på restaurang eftersom det blir så knepigt med systerns alla dieter. Nu får storebror ta vad han vill ha utan att avstå något för att systern t.ex. inte kan äta vanlig glass. Livet är orättvist hur man än vänder det, känner jag som mamma. Men tänk att han här bara få välja och ta det han vill och få njuta utan att vi föräldrar behöver vara rädda för att det blir något fel med maten, trots att vi kollar och dubbelkollar de få gånger vi äter ute. I väntan på maten pratar killarna om vad de skulle vilja fråga sina idoler om de får träffas. Samtidigt tittar de på fotbollsmatchen som visas på tv-skärmarna runt oss.

Efter maten och glassen säger storebror att det skulle ha räckt med det här som drömdag. Det får mig att tänka hur lite det behövs för att göra mycket för någon annan. Eller hur jobbiga matsituationerna är hos oss. Men det kommer mera program och med mat i magen ser vi alla fram emot resten. Men innan vi hinner gå ut kommer Måns in i lokalen och sätter sig ner och tar en dricka. Killarna blir nervösa och skakiga. Det är spännande att redan bara vara i samma lokal som en av ens idoler.

– Mäktigt, som kompisen Adam uttrycker det.

Mötet med idolerna

Kl. 17 är det soundcheck vid Kristallen där gruppen Kaj och Måns Zelmerlöw spelar ikväll. Nina från Project Liv möter oss och ger oss en liten guidad tur.

l1l3

Spännande…soundcheck före mötet med Kaj

Det är stort, mörkt och lite kallt där lamporna dansar över golvet och färgar allt rosa. Killarna utforskar arenan lite innan de får tid att prata med Kevin, Axel och Jakob.

l4    VIP

Leopold och Adam imponeras bl.a. av elfiolen Axel spelar som ser mycket märkvärdig ut. Vi tar bilder tillsammans med bandet och får svar på många frågor vi funderat på.

kaj3

KAJ och vi

– Ja, de är nervösa innan de går upp på scen. – Nej, de har ingen turnébuss. De har lånat ”pappos skåpbilin”. Vi får också veta att de inte har ätit någon Kaj-paj i dag men nog makaronilåda, vilket ju nästan är samma, menar Jakob. – Köti och mjöli. Fö magan er e sama sak, säger han spontant.

Kevin tar fram pennan beredd att signera skivor och spelkort som Leopold och Adam får med sig hem.

kaj2

Autografer

Det är häftigt och overkligt för pojkarna, men lukten av gammal svett i omklädningsrummen som funderar som artisternas krypin för kvällen bakom scen håller en på jorden. Det är inte så glamoröst att vara artist alltid, och det är viktigt att veta om man drömmer om att bli artist eller kanske ishockeyspelare.

Efter soundcheck åker vi till Stadshotellet för att få träffa Måns.

måns1

Måns med band tidigare på dagen

Leopold och Adam sitter vid baren och väntar på sin idol. Måns hälsar och erbjuder Leopold att hoppa in som basist då hans egna insjuknat och han fått veta att Leopold börjat spela bas i höstas och just övat på favoritlåten Heros.

måns3 Måns och vi

Det blir autografer på VIP-passet innan vi åker vidare till Kristallen för att lyssna på konserten.

Kvällens höjdpunkt

Kaj bjuder, som vanligt, på sig själva mer än man kan kräva av ett band egentligen. De ber om ursäkt för att konserten börjat sent och för att publiken varit tvungna att betala denna gång. Gruppen spelade i Skolparken i Jakobstad förra sommaren helt gratis, med en publik på 10 000 personer som resultat. De är populära och också här levererar de en show till allas stora glädje. Förslaget att införa en Kaj-skatt i Finland är ingen dum idé som gruppen kommer med i mellansnacket. Vi betalar en engångssumma varje år och så får vi tillgång till allt som gruppen gör resten av året. Publiken applåderar. – Då tillkommer förstås 24 % Måns också. Publiken skrattar och det inte av artighet. De är extremt roliga och man förstår att det kräver mycket arbete också. Låten Pa to a na kako avrundar deras fina spelning.

kaj

Det som gör KAJ unikt är att de är anspråkslösa som få och med en igenkänningsfaktor i låttexterna som till och med sträckt sig långt utanför de egna hembygder där deras dialekt talas. Kaj gör folk glada i alla åldrar och både Leopold och Adam sjunger med i flera låtar. Det är fint att se. Vad mer kan man säga som inte kan ses med blotta ögat på en Kaj-konsert? Jo, själen får skrattgropar av Kaj. Det syns kanske inte, men det känns.

 

Väntan på Måns uppträdande fylls av lek och skoj och skratt. Det finns rum för polis och tjuv och här finns också flera av Leopold och Adams kompisar. Måns kommer och publiken njuter. Vi får många engelska låtar men också en svensk låt på som han endast spelat två gånger tidigare och då i Lund, hans hemstad.

  • Låten var en del av ett svenskt album som aldrig kom ut, berättar han.

Så glad jag är att han säger det. Vi bär alla på saker som ingen vet, som vi inte alltid kan dela då vi är mitt i det. Men kanske sen. Då vi är starkare, klokare och vet att alla människor någon gång upplever svårigheter och motgångar i livet. Då kan vi dela med oss och kanske hjälpa någon att hela sig själv för en lite stund.

Det blir sent. Alla är trötta, men lyckliga efter att ha fått vara med om den här kvällen. Ett stort tack till alla som stöder föreningen på olika sätt. Vi avslutar med att lyssna på låten Heros som vann Eurovision Song Contest i fjol 2015 och påminns om att vi alla faktiskt är hjältar, året om och livet ut.

 

Med stor tacksamhet,

Åsa Broo