Påsken bakom vita väggar med en färgklick

För en tid sedan fick vi ett mail av en mamma, från Vasa, som gärna ville hjälpa till på något sätt. Sagt och gjort!

Detta år förverkligar vi hennes idéer om ”påskpysselkit” (innehållande ägg, lite målarboksark och målargrejor) till en hel del små patienter.

påskkit

Påskskoj till små patienter

Sjukhusen i Vasa, Karleby och Jakobstad fungerar som pilot i år och förhoppningsvis kan vi utöka patientantalet i nästa år. Så här skriver vår hjälpande hand:

-Livet som hemmamamma lekte. Jag njöt till 100 %.

Nu höll det dessutom på att bli påsk och jag hade haft träff med några vänner och deras barn. Skratt och stoj hela dagen. Så kom kvällen och vi hade precis anlänt till mina föräldrar för att stanna där över påsken, vilket var något vi verkligen sett framemot. Tänk att få fira påsk med två barn i familjen detta år. Vår efterlängtade andra tös hade hunnit bli två månader och det var första besöket hos mommo och moffas för hennes del.

Min man bytte på henne på skärtorsdagskvällen. Han tyckte att hon var lite ovanligt slapp, så han bad mig komma och titta till henne.

När jag lyfter upp min dotter, när jag håller henne i mina egna armar – slutar hon helt plötsligt, utan någon som helst förvarning, att andas!

Efter ilfart i ambulans och fenomenalt mottagande på barnakuten, blir vi inlagda på barnavdelningen. I en vecka vakar jag med henne och ser hennes kurvor på monitorer och slangar som suger hennes slem. Till all lycka hade hon ”bara” rs- virus. Men de fyra vita sjukhusväggarna i det isolerade rummet satte sina spår i mitt hjärta för alltid.

Det kunde lätt vara jag och nått av mina barn som tillbringar månader och år innanför de vita väggarna. Jag missade påsken ett år, det är ingenting. Men tänk att missa alla årets högtider år efter år!

Jag gick omkring med denna gnagande tanke. Så här kan vi ju inte ha det. Att barn missar livet totalt, trots att de lever. Vi måste förbättra vardagen och speciellt högtiderna för långtidssjuka barn och deras familjer.

Eftersom påsken var den högtid som berörde mig, så hoppade jag ju naturligtvis i taket av lycka när jag hann hitta Project liv i tillräckligt god tid före påsken det här året. Vad skulle vi hitta på? Påsken hör ihop med ägg, godis, kycklingar, ja liv och glädje… Pysselpåsar med äggmålarkit! Svaret kom egentligen till av sig själv och jag kan inte annat än tacka Project liv för deras fina emottagande av min idé, deras förståelse och deras driv för barnens bästa.

Min önskan är att denna påsk ska bli startskottet till något mycket större. Att familjerna som berörs av påskprojektet ska hitta tillbaka till det riktiga livet. Det som finns bortom alla vita väggar, slangar och monitorer, det som finns när nån annan bryr sig om och förstår!

En liten färgklick på den vita väggen.

Glad påsk från en förälder till en annan och från en familj till en annan!

påskkort3

…OCH GLAD PÅSK från oss på Project liv!