En BOK-hur tänkte vi då??

pärm

När ett barn insjuknar svårt, blir tillståndet chockartat för familjen. Man blir nästan handlingsförlamad emellan.

När vår Todde insjuknade befann vi oss på sjukhus 8 veckor den första etappen. De pratade mycket om att de sex första veckorna är grymma och sen anpassar man sig så småningom. Det stämde faktiskt för oss, men kan ju naturligtvis vara väldigt individuellt. Man anpassar sig, men känner fortfarande apati, kaos, en berg-och-dalbana av känslor och har sömnlösa, oroliga nätter. Vad som var utmanande var att försöka fördriva tiden och hålla den lilla patienten sysselsatt och på gott humör under den tid som följde. Speciellt när sjukhusvistelserna är långa; veckor och månader åt gången, och mestadels i ett isolerat rum. Jag visste det fanns mycket tips på lek och pyssel på nätet, men var skulle man börja när man annars känner sig lite apatisk och tafatt och hjärnan inte funktionerar normalt efter alla sömnlösa nätter.

Tänk om man då hade haft en bok med lite samlade tips som kunde ha gett inspiration för dagen. Om kul mat (att få dem och äta är en av de största utmaningarna under hela sjukhustiden). För äta bör man annars har man hotet om näs-magslangen hängande över sig. Om lekar som man kunde göra i sjukhusmiljö, men även lite tips för utomhuslek och dylikt ifall den lilla patienten eventuellt kan vara ute med sina klasskamrater en stund, och pyssel som inte skulle kräva så mycket rekvisita.

Lite historier och uppmuntrande ord från andra skulle också ha varit ett + …och GLADA FINA BILDER!!

projectliv_lekar-inne-dialog_s15   projectliv_måla_med_spruta-stor

Foto: Linus Lindholm

När Project liv grundades kastade jag fram idén åt Johanna och det tog inte länge innan vi hade stommen till pappers, vidareutvecklad och finslipad.

HÄR ÄR DEN NU, vår bok! Som vi hoppas ska hitta sin väg till dem som behöver den mest, men även till gemene hem.

TANKEN är att boken ska kunna användas av alla, som inspirationskälla under en tråkig dag. Perfekt för daghem, skolor, sjukhus, villan eller hemmet. Men den ska vara anpassad så att det inom alla områden finns en anknytning till sjukhus och långtidssjuka. Recepten ska kunna göras extra näringsrika, rekvisitan ska kunna finnas på sjukhus, lekarna ska delvis vara anpassade till sjukhusmiljö, men även som tips före utomhuspedagogik. En röst från de som hör till denna kategori ska få komma fram.

Genom att köpa boken stöder man direkt Project livs övriga verksamhet. Det finns även en sån möjlighet att köpa boken till sådana som behöver den mest. Man meddelar oss hur många man önskar köpa, så distribuerar vi vidare. Boken finns att fås både på svenska och finska!!

Finns bl.a. att köpa på vår webshop.

TACK FÖR ERT STÖD! 

Nina