Lucia I Vasa

Inlägg av Susanna Back, Project liv Vasa

Hösten hade knappt kommit igång när jag tog kontakt med Brage gården och började fundera på julen. Lucian har en lång tradition och den traditionen förknippas starkt med ljus, glädje och värme. Därför blev jag extra glad över att höra att årets insamling skulle gå till Project livs verksamhet. Sen var steget inte långt till frågan om vi eventuellt kunde samarbeta ytterligare kring just lucia.

Ganska snabbt bestämde vi att Brages lucia i år skulle besöka barnavdelningen på Vasa Centralsjukhus, som en naturlig del av de övriga besöken. Vi ville även sprida lite glädje vid hembesök hos långtidssjuka barnfamiljer i Vasa trakten.

Julen närmade sig med stormsteg och julförberedelserna för Project livs del var omfattande. För min egen del innebar det bl.a. att sammanställa ca 70st julpysselkit till Jakobstad, Karleby och Vasa.

Det är nått magiskt med julen, den tillför nått alldeles speciellt, en slags förväntan som är utöver det vanliga. Och som en del av denna förväntan finns givandets glädje… Välgörenhetskonsert, donationer, roliga julleveranser ja allt ryms inom ramen för sånt som föds ur viljan att hjälpa just kring julen. På julen vill man att alla ska ha det bra och få hitta tillbaka till glädjen.

Så kom lucia dagen. En fantastiskt vacker kröning av årets Brage lucia skedde i Trefaldighetskyrkan i Vasa och sen bar det av till Vasa Centralsjukhus.

Fil 19-12-2016 18 10 31

 

Det var idel glada miner hos såväl tärnor som lucia. Vi fick ett fantastiskt emottagande, som alltid på A9- barnavdelningen. Heli, biträdande avdelningsskötare, guidade luciatåget genom korridorerna, öppnade patientrums dörrar, visade vägen och bjöd in glädjen och ljuset i barnavdelningens alla vrår. Och vilken sång! Musikaliska tärnor och lucia, med de allra vackrasteröster, lämnade ingen oberörd.

Fil 19-12-2016 18 12 53

Barnavdelningen fick samtidigt ta emot de första exemplaren av den nyutgivna boken ”Lek,pyssel och mat”, på finska och på svenska. Böckerna tog sig genast ut från kansliet och fram till föräldrarna i lekrummet.

Fil 19-12-2016 18 11 13

Sen fortsatte lucia lussandet, med besök på Keskola (nyfödd intensiven), mödrapolikliniken, barnneuropolikliniken, barnpolikliniken, aulan och sen fick luciaföljet en överrasknings inbjudan till hela sjukhuspersonalens julkaffe –eftersom det tilltänkta programinslaget hade uteblivit pga sjukdom var det extra roligt att kunna bidra.

Fil 19-12-2016 18 09 08

Efter lussekatt och kaffekopp avslutade vi besöket på VCS med utdelning av julpysselpåsarna till de barn som satt i lekrummet på barnavdelningen. Tack Brages lucia, tack barnavdelningen och tack alla ni som hjälpte till att sprida glädje!

(Tyvärr kom flunssan sen och däckade hela luciatåget så hembesöken låter vänta på sig ännu nån tid, men vi kommer nog ännu innan julen är slut!)

En riktigt god jul vill jag önska er alla! Kramar alla små kämpar – vi finns till för er!