Uusi lastensairaala – Nya barnsjukhuset

Uusi lastensairaala on aukaissut ovensa Helsingissä ja osastot ovat muuttaneet toimintansa lastenklinikalta uusiin upeisiin tiloihin. Eilen muutamaan pääsivät päivystyspoliklinikka, teho-osasto sekä leikkausyksikkö, tänään 26.9.2018 viimeinenkin osasto lastenklinikalta pääsee muutamaan ja uuden lastensairaalan henkilökunta on valmiudessa hoitamaan koko maan lapsia.

Uusi lastensairaala – Nya barnsjukhuset.

Uudessa lastensairaalassa osastot ovat nimetty merestä tähteen. 

Osasto Avaruus.

Saimme olla mukana järjestämässä unelmapäivään Uuteen lastensairaalaan ja pääsimme tutustumaan tiloihin jo ennen sairaalan aukeavista.  

Alla voitte lukea perheen kirjoittaman kirjoituksen sekä nähdä linkin kautta videon kyseiseltä tutustumiskäynniltä.

Kiitos kun saamme jakaa tämän!


Jag sitter på en stol och tittar på honom där han sover i sängen. Det är tyst och svalt i uppvakningsrummet och jag följer hans lätta andetag. Jag sitter lugnt bredvid sängen, lättad av att få vara återförenad med honom efter undersökningen. Jag sneglar på klockan och konstaterar att han nog kanske kommer att sova en stund till innan narkosen släpper. Jag väntar tålmodigt. Så plötsligt, slår han upp ögonen. Hans blick sveper över mig och upp i taket. Han pekar på det stora metallröret som löper i taket och utmynnar i de stora utsugsrören ovanför sängarna. Han frågar ivrigt med litet skrovlig stämma: ”Mamma, vad är detdär?”

Barn är av naturen nyfikna på sin närmiljö. De vill upptäcka världen och skapa ett sammanhang av alla funktioner de upptäcker runt omkring sig. För barn som vistas mycket på sjukhus, blir sjukhuset en naturlig del av deras närmiljö som de vill upptäcka. Det finns ju dessutom så mycket spännande att upptäcka på ett sjukhus. Hur fungerar egentligen rörposten? Varför har provrören olika färg på korkarna och vad gör man inne i medicinrummet? Varför har ingen uppfunnit en ljuddämpare till magnetundersökningsapparaten? Varför har ambulansläkarbilen en grön lampa när alla andra ambulanser har blå varningslampor? Vad är det egentligen för skillnad på ett centralsjukhus och ett universitetssjukhus? Ja ibland kan det nästan känns det som att frågeställningarna aldrig tar slut. Vi brukar resonera så att kunskap skapar trygghet, så vi har frågat, funderat och tagit reda på tillsammans. Allt för att sjukhusmiljön skall kännas trygg och bekant samt för att bemöta barnet i de frågeställningar som känns viktiga ur deras egen synvinkel.

Eftersom sonen alltid haft ett naturligt intresse av sjukhus, så har vi intresserat följt projektet med byggandet av det nya barnsjukhuset i Helsingfors. Vi har köpt reflexer, mjölkburkar mm för att understöda insamlingen av privata medel. Vi har följt vilka företag och organisationer som valt att stöda projektet och vi har följt med själva byggprocessen. Frågorna har som bekant varit många. Hur månne det ser ut på det nya sjukhuset? Vilka funktioner kommer att finnas där? Kommer patientrummen att ha olika teman? Åh, så spännande det skulle vara att få se hur slutresultatet blir. Vilken dröm det skulle vara att få besöka det nya sjukhuset!  

Ja drömmar. Vem kan uppfylla sådana då? Jo, Project Liv kan uppfylla barns drömmar. Så en solig augustidag 2018 fick vår familj möjligheten att ta tåget mot huvudstaden för ett exlusivt besök till nya barnsjukuset i sällskap av en alldeles egen guide. Vi började med att stifta bekantskap med det interaktiva anmälningssystemet och mediaväggen, dit barn kan rita egna fiskar som simmar omkring. Vi hälsade också på de riktiga fiskarna som simmade omkring i saltvattenakvariet. Vi fick se de fina patientrummen med träfärgade golv, utbäddbara soffor, kylskåp och interaktiva lampor. Vi såg flera olika lekrum, vatten&sandrummet, undersökningsrummet för nallar, sinnesrummet och ungdomarnas rum med biljardbord där det också finns en liten scen för artistiska framträdanden. Vi fick till och med se kirurgernas skrubbställe och kika in i operationssalarna. Uppvakningsrummet, ja det är ljust och öppet med stora fönster med utsikt över träden. På varje våning finns också en balkong, vilket är toppen om man vistas en längre tid på sjukhuset. Det är ju alltid skönt att kunna ta en nypa frisk luft. Eftersom sjukhuset inte hade öppnat ännu när vi besökte det, så hade vi verkligen en unik möjlighet att få se alla utrymmen med egna ögon.

Sonen dokumenterade besöket genom att göra en egen liten film från sjukhuset. Sjukhuset har ett genomgående mumintema, därav musikvalet till filmen. Filmen kan man se här: https://m.youtube.com/watch?v=K-9H7qaXB0k

Vårt varmaste tack till Project Liv och personalen vid Helsingfors universitetssjukhus som förverkligade vår dröm att få titta in bakom kulisserna på nya barnsjukhuset. Det är ett sjukhusbesök vi med säkerhet kommer att minnas med glädje!

~ Familjen Bengs ~